
COKOLADNA TORTA NA MOJ NACIN
Sastojci
sastojci
10 jaja/samo bjelanaka/
10 zlica/velikih/ secera
1 kesica vanilin secera
4 zlica /velikih/ ostrog brasna
200-250 gr seckanih i mljevenih oraha/kolicina-ukupno sve/
1 mala zlica praska za pecivo
Krema-crna
5 zumanjca
125gr putera ili margarina
100gr secera u prahu
1 vanila
700ml mljeka
3 kesice pudinga od cokolade/plus secer za puding po uputu na vrecici/
200gr crne cokolade
oko 200-300gr cokoladnog flipsa/male cokoladne loptice-flips/
krema-bjela
100gr putera ili margarina
100gr secer u prahu
5 zumanca
200gr bjele cokolade
Priprema testa:
1.U duboki sud razdvojite bjelanke od zumanceta.Zumanke ostavite za fil,a bjelanke mutite mikserom postepeno dodajuci secer i vanilin secer.
2.Brasno pomjesajte sa orasima i praskom za pecivo,pa dodajte snjegu od bjelanka,lako promjesajte kako bi se sastojci sojedinili.
3.Pleh od rerne namastite i prekrijte pek-pepirom i ravnomjerno rasporedite smjesu od bjelanka ,pa pecite u zagrianu rernu na 180-200C/u zavisnsti od jacine stednjaka/.
Ispeceno tjesto izvadite i skinite ga sa pek-papira pa ostavite da se ohladi,
Priprema kreme-crne:
1.Skuvajte puding na uobicajeni nacin i dodajte cokoladu/crnu/,na kockice.Mjesajte sve dok se cokolada ne otopi,pa ostavite da se dobro ohladi.
2.Puter,vanilin secer i secer u prahu mutite sa mikserom na najvecoj brzini sve dok se ne dobije pjenasta smjesa.Polako dodajte jedno po jedno zumance ,istovrjemeno muteci sa mikserom.
3.Ohladzeni puding malo izradite sa mikserom/kako bi se dobila glatka kremasta masa koja nece ostaviti grudvice pri spajanju sa puter-smjesom/,pa polako spojite sa smjesom od putera i zumanceta/dodajete zlicu po zlicu kako ne bi se stvorili grudvice od putera u samu kremu/.Ostavite sa strane.
Priprema kreme-bjele:
1.Puter i secer u prahu mutite sa mikserom sve dok ne dobijete penastu bjelu kremu,dodajte jedno po jedno zumance,neprestano muteci sa najvecom brzinu.
2.Na pari otopite cokoladu i dodajte puter-smjesi muteci sa mikserom.
Filanje torte
1.Testo narezite na tri lente i prelijte je sa malo soka/ja sam koristila sok od kompota od marelice/
2.Dvije lente premazite sa bjelim kremom i poredzajte iznad kreme cokoladne loptice/ostavite oko 1/3 za premazivanje torte sa strane/.
3.Prvu lentu sa bjelim filom namazite sa /oko 1/4 kreme/crnim-coko kremom.
4.Iznad stavite drugu lentu koja je sa bjelim filom i ponovite kao i kod prve lente/mazete sa 1/4 coko-kreme/
5.Iznad kreme stavite lentu kore koja je samo prelijena sa sokom,pa namazite je sa coko-kremom.
6.Ostatak bjele kreme namazite sa strane cjelu tortu/ako bjela krema je malo tvrdza,moze da se zagrije na pari i jos malo da se izradi sa mikserom kako bi omeksala/.Cjelu tortu ostavite u frizideru da se malo stegne ii samo par minuta/oko 15-20min/ u zamrzivac.
7.Ono posljednu 1/4 crne coko-kreme premazite cjelu tortu sa strane i odozgor/ali ostavite malo za ukrasavanje,ako zelite moze se ukrasiti i sa slag-kremu od cokolade/.Ostatak kreme stavite u kesicu sa spricem i ukrasite po zelji.
NAPONENA:sastojci u receptu su za dugu tortu-pastu,ako zelite veliku cetvrtastu kao na slici treba udvostruciti sastojke.
za prelivanje cokoladne glazure potrebno je 300gr. cokolade i 250-300ml slatke pavlake.
Sve zajedno se otopi,ostavi da se malo stvrdne/ali ne previse ,jer se nemoze naneti na tirtu-pocne se ljepiti po lopatici sa premazivanje/i nanese se na tortu odozgor,a sve sto se prelije sa strane se premaze na strani,ostavi se na hladno/ne u frzideru/mjesto i onda se pristupi ukrazavanjem torte.